Vedr. genetablering af veje efter kloakering
Her i HF Søvang nær Brabrandsøen er vi ved at få lagt kloakrør i vejene.
I den forbindelse er vi blevet præsenteret for forskellige muligheder for vejfyld til at stabilisere vejene, efter at rørene er blevet lagt. Bl.a. knust asfalt og knust beton.
Vi har lavet en arbejdsgruppe, der har studeret begge dele nøjere for at være forberedt til møderne med kommunen og entreprenøren.
Ved at læse om knust beton/asfalt, er vi kommet til den konklusion, at vi på det kraftigste har frabedt os at få nogen af delene lagt ned som vejfyld (under det øverste stabile lag grus).
Vi anbefaler at bruge stabilt grus, hvor det er nødvendigt med ekstra stabilisering.
Både knust asfalt og knust beton udgør en stor miljørisiko. Begge dele kan være meget forurenede – knust beton endda med PCB, en af verdens 12 mest giftige stoffer. Det er svært for myndighederne at kontrollere disse affalds/genbrugsprodukter, og de ved vist ikke rigtigt hvilket ben, de skal stå på. Det samme med entreprenøren – det er vist ikke lige de vanskelige kontrollerbare giftstoffer, de undersøger mest af.
Vi vil derfor gerne hjælpe jer, der står og skal til at beslutte jer om evt. ekstra vejfyld og spare jer for lidt research (der er jo ingen grund til, at vi alle skal igennem samme proces)
Hermed vedhæftet 2 dokumenter med div. udpluk fra rapporter fra Miljøstyrelsen på både knust asfalt og knust beton. Ret hurtigt kan man se, at ingen af delene er egnede i et kolonihaveområde, hvor der ikke er fast belægning på vejene f.eks. asfalt ovenpå. Og slet ikke hvis man bor i områder med høj grundvandsstand.
De bedste hilsner
HF Søvang
Denne mail er sendt til:
• Kontakt-mailadressen for de fleste af haveforeningerne i Aarhus.
CC til:
• Aarhuskredsen i kolonihaveforbundet
• Lis Wortman, Affaldskonsulent Aarhus Kommune
• Henning Skaarup, Aarhus Kommune
• Kurt Hansen, Rådgiver for Aarhus Kommune
• Line Munk Mathiesen, Ingeniør hos DanJord A/S